بازگشت

آداب مهم پيش از خوابيدن در زندگي فاطمه


در اسلام همه حرکات و سکنات و تمامي رفتارهاي انسان قانونمند و داراي آداب خاص و مشخص است و هر مسلمان بايد با آشنائي کامل به آداب مختلف در زندگي خود تلاش کند همه رفتارهاي خود را تحت يک انضباط ديني درآورد.

در اسلام خواب فقط براي استراحت نيست بلکه خواب براي خواب ديدنهاي معنوي [1] و ايجاد ارتباط بين شخص مؤمن با خداست.

در روايات ديني در مورد خواب آمده است:

قال رسول اللّه «صلي الله عليه وآله»: رُؤْيَا الْمُؤمِنِ تَجْري مَجْري کَلامٍ تَکَلَّمَ بِهِ الرَّبُ عَبْدَهُ. [2] .

[خواب ديدن مؤمن همانند سخني است که خداوند با بنده اش دارد.]

به همين دليل خواب ديدن در اسلام داراي آداب گوناگوني است که بايد تعليم گرفت و به آن عمل نمود تا در تربيت ما مؤثر واقع شود.

بطور نمونه خوابيدن با طهارت و وضو و رو به قبله خوابيدن و گفتن تسبيحات حضرت زهرا«عليها السلام»، مسواک بالاي سر قرار دادن، وصيت نامه خود را آماده داشتن و زير سر نهادن و از جمله زبان را به اذکار الهي مشغول داشتن بخشي از اين آداب است.

در همين زمينه، فاطمه «عليها السلام» به سفارش و تعليم پدر اذکاري را قرائت مي نمودند.

از حضرت زهرا«عليها السلام» روايت شده است: "حضرت رسول به خانه ام تشريف آورد در حالي که من بستر خود را براي خوابيدن پهن کرده بودم. فرمود: اي فاطمه! هيچ گاه پيش از آنکه چهار کار انجام داده باشي، نخواب! قرآن را ختم کني، پيامبران را شفيع خود قرار دهي، مؤمنان را از خود خشنود سازي، و حج و عمره انجام دهي. اين مطلب را فرمود و مشغول نماز خواندن شد. من صبر کردم تا اينکه نمازش تمام شد، عرض کردم: يا رسول اللَّه! به چهار کار دستور دادي که در اين حال توان انجامش را ندارم! رسول خدا«صلي الله عليه وآله» تبسم کرده فرمود: هر گاه سوره قل هو اللَّه احد را سه مرتبه بخواني، مانند آن است که قران را ختم کرده اي. و هر گاه بر من و بر پيامبران پيش از من درود بفرستي ما شفيعان تو در روز قيامت خواهيم بود و هرگاه براي مؤمنان استغفار کني همه از تو خشنود خواهند شد و هر گاه سُبْحانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا اِلهَ اِلاّ اللَّهُ وَاللَّهُ اَکْبَرْ را بخواني حج و عمره انجام داده اي." [3] .


پاورقي

[1] به کتاب رؤيا از نظر دين و روانشناسي از محمدرضا رضوان طلب مراجعه شود..

[2] رؤيا از نظر دين و روانشناسي/ ص 129.

[3] فاطمه زهرا «عليها السلام» شادماني دل پيامبر/ ح 75.