بازگشت

توسل پيامبران به حضرت فاطمه




از فضايل شفيعه ي روز جزا، آنکه پيامبران الهي (علي نبينا و آله و عليهم السلام) در شدائد و گرفتاريها به خاندان رسالت و خمسه ي طيبه (عليهم السلام) که اصحاب کسا و آل عبا هستند توسل مي جستند.

از جمله ي ايشان آدم آبوالبشر است که به آنان توسل جست. سيوطي در تفسير «الدرالمنثور» در تفسير آيه ي شريفه ي «فتلقي آدم من ربه کلمات فتاب عليه» [1] : «آدم از پروردگارش کلماتي را فرا گرفت و خدا (به واسطه ي آنها) توبه اش را پذيرفت»، گويد: «نجار از ابن عباس روايت نموده که گفت: «از رسول خدا (صلي الله عليه و آله) پرسيدم: اين چه کلماتي بود که آدم از پروردگارش فرا گرفت و خدا توبه ي او را پذيرفت؟ فرمود: او از خدا درخواست کرد که به حق محمد و علي و فاطمه و حسن و حسين (عليهم السلام) توبه اش را بپذيرد، و خدا توبه اش را پذيرفت و نظر عنايت خود را متوجه او ساخت.» [2] .



پاورقي

[1] سوره ي بقره، آيه 37.

[2] در اين موضوع، مراجعه شود به:

1- الغدير 7 ص 305- 299.

2- دلائل الصدق ج 2 ص 139- 136.

3- فاطمه الزهراء عليهاالسلام ص 25- 20

4- احقاق الحق ج 3 ص 80- 76، ج 9 ص 106- 102، ج 14 ص 148.

5- غايه المرام مقصد دوم، باب 107 و 108، ص 394- 393.

6- فروع هدايت، مرحوم سيد علي بهبهاني، ترجمه علي دواني، آيه 12، ص 173- 170.

7- مرحوم علامه مجلسي- اعلي الله مقامه الشريف- اخبار فراواني به اين مضمون، در بحار الانوار، در ضمن ابواب احوال انبياء عظام علي نبينا و آله و عليهم السلام آورده اند؛ و علاوه بر آن در جلد 26، ص 334- 319 (باب ان دعاء الانبياء استجيب بالتوسل بهم والاستشفاع بهم صلوات الله عليهم اجمعين)، چند حديث روايت کرده اند.

- علاوه بر اين اگر روايات متواتري را در نظر بگيريم که بيان مي کنند که ائمه ي معصومين- عليهم السلام- از جمع پيامبران، بجز حضرت محمد بن عبدالله- علي نبينا و آله و عليهم السلام- افضل هستند؛ و انبياي اولي العزم، به سبب حب ائمه اطهار، «اولي العزم» نام گرفتند؛ خواهيم يافت که توسل انبياء به ائمه عليهم السلام، امري عادي است و بايد چنين باشد.

موضوع افضليت ائمه بر انبياء- بجز پيامبر ما- (صلوات الله عليهم اجمعين)، از دير باز مورد توجه علماي شيعه بوده، و کتب فراواني در اين زمينه نوشته اند، از جمله رساله ي شيخ ثقه «کراجکي» (قرن پنجم) و علامه «سيد هاشم بحراني» (قرن دوازدهم) در اين زمينه.

در مورد روايات تفضيل ائمه بر انبيا- عليهم السلام- مراجعه شود به: بحار الانوار، ج 26، ص 319- 267.

در کتاب الذريعه ج 17 ص 285، کتاب «کحل الناظرين في تفضيل الزهراء علي الانبياء والمرسلين» از تاليفات محمد بن حسنعلي الجنفوري (قرن چهاردهم) ذکر شده است.