بازگشت

مقام زهرا در بهشت با مقام پيامبر و علي و حسنين يكسان است




منقبت ديگر، اشتراک فاطمه ي زهرا سلام الله عليها با پيامبر اکرم و اميرالمومنين و حسنين عليهم السلام است در مقامات و درجاتي که مخصوص و منحصر مي باشد به پنج تن آل عبا. با دقت در اين دسته روايات کاملا روشن مي شود که آنان را مقام و مرکزيت خاصي است، و هرگز هيچ بشري را به آن درجات والا راه نيست.

زيد بن ارقم از پيامبر اکرم روايت مي کند که آن حضرت خطاب به اميرالمومنين فرمود:

«انت معي في قصري في الجنه مع فاطمه ابنتي (و انت


اخي و رفيقي) [1] ». [2] .

«يا علي تو و دخترم فاطمه در بهشت در قصر من همنشين من هستيد. سپس پيامبر اکرم اين آيه را تلاوت فرمود: (برادرانه بر تختهاي بهشتي روبروي هم مي نشينيد)».

اين روايت را محب الدين طبري در کتاب الرياض النضره، ابن مغازلي در مناقب، حمويني در فرائد، ابن باکثير [3] در وسيله المال، و عاصمي در زين الفتي، احمد بن حنبل در مناقب نقل کرده اند.

حديث ديگري اميرالمومنين عليه السلام مرفوعا از پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نقل کرده اند که رسول اکرم فرمود:

«في الجنه درجه تدعي «الوسيله». فاذا سالتم الله فسلوا لي الوسيله، قالوا: يا رسول الله، من يسکن معک فيها؟

قال: علي و فاطمه والحسن و الحسين». [4] .

«دربهشت درجه اي است به نام «الوسيله»، هرگاه بخواهيد در


هنگام دعا چيزي براي من از خدا بطلبيد، مقام «وسيله» را مسئلت نماييد، گفتند: يا رسول الله چه کساني در اين درجه ي مخصوص با شما همنشين هستند؟ فرمود: علي، فاطمه، حسن و حسين». اين حديث از دانشمندان عامه نيز در کتب خود ذکر نموده اند، از جمله سيوطي در کتاب جامع الکبير از حافظ ابن مردويه نقل کرده است.

ما شيعيان نيز در زيارت پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم چنين عرض مي کنيم:

«اللهم اعطه الدرجة الرفيعة، و آته الوسيلة من الجنة». [5] .

چنانکه گفته شد درجة الوسيله- که والاترين درجات بهشتي است- مخصوص و منحصر است به پنج تن، و هرگز بشري را به آن رتبه ي اعلي راه نيست. درجة الوسيله برتر از درجات جميع انبيا، اوصيا، اوليا، و علماء و مخلصين است. [6] .


اميرالمؤمنين چنين روايت مي کند که پيامبر اکرم فرمود:

«انا و فاطمة و علي والحسن والحسين في مکان واحد يوم القيامة».

«روز قيامت من و فاطمه و علي و حسن و حسين داراي مقام و منزلت واحدي هستيم».

آري اينان در تمام عوالم خلقت مقام و منزلتشان يکي است. در عالم نور، در عالم ذر، درعالم اظله، در محشر، در عوالم سفلي و علوي، ملکي و ملکوتي، در غيب و شهود، خلاصه در تمام مسير آفرينش، از آغاز تا پايان، همه جا با هم، هم رديف و هم شان و هم مقامند. بعضي ازعلماي عامه (سني) که حديث مذکور را نقل کرده اند عبارتند از: احمد بن حنبل در مسند، حافظ محب الدين طبري در الرياض النضره.

روايت ديگري که حضرات عامه نيز نسبت به آن اهميت بسيار قائل شده اند عبارت از اين است:

روزي رسول اکرم وارد خانه علي شد، و اميرالمؤمنين را در حال استراحت مشاهده کرد؛ و خطاب به حضرت زهرا چنين فرمود:

«اني و اياک و هذين (يعني الحسنين) و هذالراقد (او النائم)، يوم القيامه في مکان واحد». [7] .


«همانا، من و تو (يا زهرا) و حسن و حسين، و اين شخص که در اينجا آرميده است (علي)، روز قيامت همه در يک جا خواهيم بود».

راويان اين حديث عبارتند از: احمد ابن حنبل در مسند، حافظ ابن عساکر، محب الدين طبري، حاکم حسکاني....

حاکم نيسابوري اسناد اين روايت را بررسي و آن را تاييد نموده است. [8] ما نيز مدارک اين حديث شريف را کاملا رسيدگي کرديم؛ ترديدي در صحت آن نيست، و مسلما از فرمايشات پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم مي باشد.

عبدالله بن قيس از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم نقل مي کند که فرمود:

«انا و علي و فاطمة والحسن والحسين يوم القيامة في قبة تحت العرش». [9] .

«جايگاه من و علي و فاطمه و حسن و حسين روز قيامت در


قبه اي است که زير عرش قرار دارد».

از اين روايت چنين معلوم مي شود که والاترين مقامات که «وسيله» نام دارد، در پايتخت عظمت حضرت حق تبارک و تعالي است؛ و هرگز کسي را به آنجا راه نيست. آري، پايتخت عالم فقط جايگاه پنچ تن است، آنجا که نشانگر عظمت و جلال و جلوه گاه نور جمال و جلال کبريايي است.

چنانکه گفته شد، اين انوار پنج گانه، در جميع منازل خلقت در تمام شئون ولايت همه جا همراه و همگام و همتايند؛ در ابتدا و انتها، در عالم اظله، در عالم ذر، در عالم ارواح و اشباح، در دنيا و برزخ، در حشر و نشر، خلاصه تا روز قيامت، از يکديگر جدا نبوده، در کنار هم در جميع مراحل و در تمام ملکات و فضائل بطور يکسان سهيمند.



پاورقي

[1] در بعضي از روايات عبارت داخل پرانتز نيز درج است.

[2] سوره ي الحجر، آيه 47.

[3] احمد بن فضل بن محمد با کثير مکي شافعي متوفاي 1047 هجري. وي از ادبا و شعراي مکه بوده و کتاب «وسيله المال في عد مناقب الال» را در سال 1027 در مکه تدوين نموده است. (ايضاح المکنون ج 1/ 405، هديه العارفين ج 1/ 159، الاعلام ج 1/ 195، معجم المولفين ج 1/ 228).

[4] مقتل الحسين (خوارزمي) ج 1/ 67، 68، منتخب کنز العمال ج 5/ 94، مناقب ابن مغازلي ص 247، کنز العمال ج 12/ 103/ ح 34195، ج 13/ 639، 640/ ح 37616.

[5] اين عبارت در زيارت پيامبر با الفاظ ديگري هم آمده است نظير: «اللهم اعطه الدرجه العليا و آته الوسيله الشريفه». (بحارالانوار 97/ 169).

و يا «اللهم و اعطه الدرجه و الوسيله من الجنه و ابعثه مقاما محمودا يغبطه به الاولون و الاخرون». (کامل الزيارات ص 16).

در اعمال روزعرفه نيز صلواتي بر پيامبر و اهل بيت عليهم السلام نقل است که عبارات فوق به اين صورت در آن آمده است «اللهم اعط محمدا و آله الوسيله و الفضيله و الشرف و الرفعه و الدرجه الکبيره». (متن کامل اين صلوات را در مفاتيح الجنان مي توانيد ببينيد).

[6] در روايتي آمده است که پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «و اسالوا الله لي الدرجه الوسيله من الجنه. قيل: يا رسول الله، و ما الدرجه الوسيله من الجنه؟ قال: هي اعلي درجه من الجنه لاينالها الا نبي ارجو ان اکون انا». (بحارالانوار ج 91/ 65).

[7] مسند طيالسي ص 26/ ح 190، مسند احمد بن حنبل ج 1/ 101، معجم کبير طبراني ج 3/ 40، 41/ ح 2622، ج 22/ 405، 406/ ح 1016، 1017، مستدرک حاکم ج 3/ 137، تلخيص المستدرک ج 3/ 137، الرياض النضره ج 3/ 183، ذخائر العقبي ص 25، فرائد السمطين ج 2/ 28/ ح 367، مقتل الحسين خوارزمي ص 75، 103، اسد الغابه ج 5/ 269، 523، تاريخ مدينه دمشق (ط دار الفکر) ج 13/ 227، 228، ج 14/ 163، 164، تاريخ مدينه دمشق (ترجمه الحسين ع) ص 111، تهذيب الکمال ج 6/ 403، 404، سير اعلام النبلاء ج 3/ 258، مجمع الزوائد ج 9/ 170، منتخب کنز العمال 5/ 94، کنز العمال ج 12/ 99/ ح 34172، در السحابه ص 270، ينابيع الموده 194.

[8] مستدرک حاکم ج 3/ 137.

[9] کنز العمال ج 12/ 100/ ح 34177.