بازگشت

فدك كجاست و سرانجام آنچه شد؟




درباره ي اينکه فدک کجاست و سرانجام آنچه شد؟ بايد گفت: از آنچه که در کتب تاريخ و سير پيداست، فدک در طول تاريخ فراز و نشيب هاي زيادي داشته است.

ياقوت حموي مي گويد: «و فدک: قريه بالحجاز بينها و بين المدينه يومان و قيل ثلاثه افاءها الله علي رسوله- صلي الله عليه (و آله) و سلم- في سنه سبع صلحا» [1] سرزمين آباد و حاصل خيزي را که در نزديک خيبر قرار داشت و فاصله ي آن تا مدينه 140 کيلومتر بود، و بعد از خيبر نقطه ي اتکاي يهوديان در حجاز به شمار مي رفت آن را قريه فدک مي ناميدند.


ابن منظور در لسان العرب از زهري نقل کرده و مي گويد: «فدک قريه بخيبر، و قيل بناحيه الحجاز فيها عين و نخل افاء الله علي نبيه- صلي الله عليه و آله و سلم- و کان علي والعباس- عليهماالسلام-، يتنازعانها و سلمها عمر اليهما فذکر علي رضي الله عنه- صلي الله عليه و آله و سلم- ان النبي- صلي الله عليه و آله و سلم- کان جعلها في حياته لفاطمه رضي الله عنها» [2] .

فدک دهکده ايست در خيبر و بعضي گفته اند قريه ايست در ناحيه اي از حجاز و در آن چشمه و نخلستاني است که خداوند آن را بهره ي پيامبر- صلي الله عليه و آله و سلم- قرار داده است. و بعد از پيامبر علي- عليه السلام- و عباس بر آن نزاع کردند و عمر آن را به آن دو تسليم کرد و علي- عليه السلام- فرمود: پيامبر در زمان حيات خود فدک را به فاطمه- سلام الله عليها- بخشيده است.

فيومي درباره ي فدک مي گويد: «فدک: بفتحتين بلده بينها و بين مدينه النبي- صلي الله عليه (و آله) و سلم- يومان و بينها و بين خيبر دون مرحله و هي مما آفاء الله علي رسوله- صلي الله عليه (و آله) و سلم- و تنازع ها علي والعباس في خلافه عمر فقال علي جعلها النبي- صلي الله عليه (و آله) و سلم- لفاطمه و ولدها و انکر العباس فسلمها عمر لهما» [3] .

فدک (به فتح فاو دال) شهري بود که فاصله ي آن تا مدينه النبي- صلي الله عليه و آله- دو روز راه و فاصله ي آن تا خيبر کمتر بود و از آن زمين هايي بود که خداوند آن را به پيامبرش- صلي الله عليه و آله و سلم- داد و بعد از رحلت پيامبر- صلي الله عليه و آله و سلم- در زمان خلافت عمر، علي- عليه السلام- و عباس بر سر فدک منازعه کردند و علي- عليه السلام- فرمود: پيامبر- صلي الله عليه و آله و سلم- فدک را به فاطمه- سلام الله عليها- و فرزندان او بخشيده است و عباس انکار کرد بعد عمر فدک را به علي- عليه السلام- و عباس پس داد.


پاورقي

[1] معجم البلدان، ج 4، ص 238، ماده فدک.

[2] لسان العرب، ج 10، ص 203، ماده فدک.

[3] المصباح المنير، ص 465.