بازگشت

خديجه كه بود؟




خديجه دختر خويلد [1] بود. مادرش فاطمه نام داشت [2] و نام مادر فاطمه، هاله دختر عبد مناف بود.

خويلد از اشراف مکه بود و ثروت کلاني داشت. وي علاوه بر خديجه، داراي دو دختر و يک پسر بود. خديجه پانزده سال پيش از عام الفيل به دنيا آمد. ثروت و مکنت وي به قدري زياد بود که با ثروت قريش برابري مي کرد و به همين خاطر به «ملکه حجاز» شهرت يافت. [3] .


خانه اش پناهگاه يتيمان و تهيدستان بود. ازدحامي که در اطراف خانه اش مي شد، حکايت از بخشندگي او مي کرد و در حقيقت، سراي او دارالايتام بود و خود نيز به «امّ الأيتام» شهرت داشت. [4] وي هيچ گاه راضي نمي شد که خود را در ناز و نعمت ببيند و بينوايان و درماندگان در رنج و عذاب نداري و گرسنگي دست و پا بزنند و امکان نداشت، کسي را نااميد از در خانه اش براند و همواره به غلامش (مسيره) دستور مي داد، کيسه هاي پول را ميانشان تقسيم کند. [5] .

خديجه زني خردمند، محترم، شريف، دورانديش و دانا بود. اگر چه از نظر نسب، در ميان عرب، در حد وسط قرار داشت، اما از لحاظ مکنت و شخصيت در حد اعلا بود. با آن که خواستگاران زيادي داشت، [6] ولي از آنجا که خواست و مشيت الهي بر اين تعلق گرفته بود که در زمره «سيدات نساء العالمين» قرار گيرد، خود در امر ازدواج با آن حضرت، پيشقدم شد و پيشنهاد ازدواج داد و طي پيغامي که براي رسول خدا فرستاد، عرضه داشت: «پسر عم عزيز! [7] به خاطر خويشاوندي و شرافتي که در ميان قريش داري و نيز به خاطر امانتداري، درستي و خوش خلقي که در شما سراغ دارم، مايل به همسري شما هستم.» [8] .

سرانجام، با وجود اختلاف سني ميان آن دو، ازدواج صورت گرفت و خديجه به افتخار همسري سرور کاينات نايل آمد.



پاورقي

[1] خويلد بن عبدالعزي بن قصي بن کلاب (نهايةالأرب، ج 3، ص 151)

[2] فاطمه بنت زائد بن الأصم. (همان منبع)

[3] معصوم سوم، ص 4- 3.

[4] معصوم سوم، ص 4- 3

[5] پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم، ج 1، ص 221.

[6] کامل ابن اثير، ج 2، ص 25

[7] علت اينکه، خديجه پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم را پسر عم خطاب کرد، اين بود که نسب هر دو از جانب پدر به «قصي بن کلاب»مي رسد. (ترجمه سيره ابن هشام، ج 1، ص 122)

[8] فاطمة الزهراء من المهد الي اللحد، ص 38.