بازگشت

روش پيامبر خدا




پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم با همسران خويش با مهرباني و عطوفت و عدالت رفتار مي کرد، به ايشان به نظر مساوي مي نگريست و ترجيحي ميانشان قايل نبود. حتي در مسافرتها هر کدامشان را که قرعه به نامشان اصابت مي کرد، با خود مي برد، تندخويي ها و بدزباني همسران خويش را تحمل مي کرد و هيچ گونه خشونتي نسبت به آنها به کار نمي برد. بعضي از همسرانش از رفتار او سوءاستفاده کرده، گستاخي را به حدي رسانده بودند که اسرار داخلي آن حضرت را فاش مي ساختند. [1] فاش کنندگان اسرار داخلي، جز «حفصه» و «عايشه» نبودند. اين دو، عادت به اين کار ناپسند داشتند و خداوند متعال به دنبال افشاي اسرار، امر به توبه شان فرمود. [2] .

به دنبال جنگ پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم با «بني نضير» و «بني قريظه»، بعضي از همسرانش (عايشه و حفصه) تصور کردند، چون گنجينه هاي يهود به دست پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم افتاده، بايد به فکر زندگي تجملي و اشرافي باشند. به همين خاطر از آن حضرت تقاضاي زر و زيور کردند، ولي با مقاومت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم روبه رو شدند. رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم سخنان درشت آنان را نشنيده گرفت. ابوبکر و عمر (پدران عايشه و حفصه) که از اين ماجرا آگاه شدند، درصدد تنبيه دخترانشان برآمدند، ولي رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم آنان را منع فرمود و فقط به کم توجهي به آن دو اکتفا کرد.

پس از يک ماه متارکه، وحي نازل شد که زنان خود را به يکي از دو کار مخير کن.يا بايد با زندگي ساده و قناعت آميز تو بسازند و به پاداش


اُخروي نايل شوند و يا اينکه هر کدامشان را که در پي زندگاني پرتجمل هستند و اين نوع زندگاني را بر تو ترجيح مي دهند، با تجهيزات کافي و به نحو شايسته رها کني. [3] .

به طور کلي، رفتار پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم بر اساس احترام زن و مقام والاي او بوده است و اين رفتار تا آخرين روز زندگاني آن حضرت ادامه داشت.


پاورقي

[1] همان

[2] خصايص فاطميه، ص 237.

[3] محمد صلي الله عليه و آله و سلم، خاتم پيامبران، ج 1، ص 386 و 387.