بازگشت

ازدواج نمونه




در جوامع ديني ما گرچه باور ازدواج در ميان همگان ريشه هاي تنومندي دارد ولي کم نيستند انساني که با داشتن آمادگي جسمي و روحي براي ازدواج، از تن دادن به ازدواج در طول سالياني دراز طفره مي روند.

شايستگاني که ارزش ازدواج بهنگام را پاس دارند و در اولين فرصت، تن به زندگي مشترک دهند، بسيار کم هستند. همه با بهانه هايي از پذيرش اين مسؤوليت و اعلام آمادگي براي ازدواج سرباز مي زنند.، ولي زهراي مرضيه در همان ابتداي آمادگي، سنگ پايه ي ازدواج را استوار مي سازد و همسري با فرد شايسته اي همچون علي عليه السلام را مي پذيرد.

در اين راستا با اين که زهرا، دختر اولين شخصيت است و خواستگاران فراواني دارد. ولي در تعيين فرد شايسته راهي درست مي پيمايد و به مال و دنيا و حرفهاي مردم هيچ توجهي نمي کند. و شايستگي، اخلاق و ايمان همسر، حرف اول را براي او مي زند.

ازدواج بهنگام در اولين زمان هاي آمادگي و انتخاب همسري شايسته به دور از بهانه جويي ها و بي اعتنا به ارزش هاي غلط يکي ديگر از ارزشهاي جاودانه ي شخصيت حضرت زهرا عليهاالسلام است.

دختران مسلمان بايد اين ارزش بزرگ را پاس دارند و بهنگام، تن به ازدواج دهند.


و در انتخاب همسر مناسب، ارزشهاي اصيل اسلامي را در نظر بگيرند.

بهانه جويي ها و خيال گرايي ها و مسئوليت ناپذيري است که ازدواج ها را به تأخير انداخته است و به گفته ي پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله فساد بزرگ و فتنه اي عظيم بپا کرده است. پيامبر خدا صلي الله عليه و آله فرمود:

«اذا جاءکم من ترضون خلقه و دينه فزوجوه انکم الا تفعلوه تکن فتنه في الأرض و فساد کبير» [1] .

آن زمان که براي خواستگاري دختر شما، شخصي که اخلاق و دينش را مي پسنديد آمد، دختر را به او بدهيد. چرا که اگر اين چنين نکنيد آشوبي در زمين و فسادي بزرگ رخ خواهد نمود. و باز امام صادق عليه السلام فرمود: خداوند، همه ي دانستني هاي لازم را به پيامبرش تعليم داد آنگاه امام صادق عليه السلام يک مورد مهم را ذکر مي کند مي گويد: در يک سخنراني پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله برفراز منبر پس از حمد و ستايش الهي فرمود:

اي مردم، جبرئيل از سوي خداوند مهربان و آگاه اين پيام را برايم آورده است که: دوشيزگان همانند ميوه بر شاخسار درختند. اگر ميوه برسد و چيده نشود آفتاب آن را فاسد مي کند و بادها آن را به اين سو و آن سو مي برد. دوشيزگان نيز چنين هستند اگر به بلوغ زنانه برسند تنها راه براي آنان، ازدواج و شوهرگيري است وگرنه فاسد مي شوند و آسوده از تباهي آنان نيستيم. چرا که آنان بشرند... [2] .

بنگريد چگونه گفتني ها را خداوند، براي پيامبرش گفته است و او نيز بر فراز منبر براي مردم بازگو کرده است. حقيقت، روشن و واضح است و از سوي خداوند، اتمام حجت نيز شده است. و پيامبران آن را براي مردم بيان داشته اند ولي چه کنيم که مردم قدرداني نمي کنند و بهانه ها را سد راه خويش مي سازند.

چگونه پيامبر امت خويش را آگاه سازد؟ و با چه زباني اين حقيقت ضروري را براي امت بيان دارد؟ ولي امروز بابهانه و بي بهانه و به هر شکل از پذيرش اين


حقيقت تابناک طفره مي روند و ازدواج را به تأخير مي اندازند و همه از دولت و مردم، پدر و مادر، دختر و پسر در اين جهت مقصرند. گرچه هر يک تقصير را به عهده ي ديگري مي نهند. و يا زمانه را مقصر مي دانند و با آنکه زمانه بي گناه است.

تأسي به حضرت زهرا عليهاالسلام مي طلبد که: دختران بهنگام ازدواج کنند و بدون عذر صحيح، از پذيرش همسر ممانعت نکنند و در اين مورد بر دانشمندان است که ويژگي هاي ازدواج بهنگام را براي جامعه، تبيين کنند نه اينکه خود همراه با هياهوها شوند و حقيقت را کتمان کنند.

آن هنگام که پيامبر خواستگاري علي عليه السلام از زهرا عليهاالسلام را با وي مطرح کرد حضرت زهرا عليهاالسلام بدون ابراز اعتراض، رضايت خويش را در قالب سکوت بيان داشت و تن به اين ازدواج مقدس داد. و پس از ازدواج نيز به زهرا بنگريد و ببينيد چگونه به زندگي مشترک پاي بند است و اصول آن را مي شناسد و به کار مي گيرد. در خانه داري، شوهرداري و فرزندداري، او نمونه و اسوه است.

زنان، بايد ارزش ازدواج را پاس دارند و بهنگام، همسري نيکو برگزينند و هستي خويش را در راه پايداري اين پيمان بگذارند. اين نيز درسي است که از ارزش هاي جاودانه ي زهرا عليهاالسلام مي گيريم. مهر کم و نکات ديگر درباره ي ازدواج حضرت، خود قابل تأسي است. گرچه امروز همه از اين امور غافلند.

و همانگونه که خوانديد ويژگي هاي مثبت و ارزش هاي والا و جاودانه در زندگي و شخصيت حضرت زهرا عليهاالسلام بسيار است بخشي از آن را برشمرديم و در برابر ديدگان خوانندگان قرارداديم و کوتاه و گذرا به توضيح تعدادي از آن ها پرداختيم. تفصيل بحث مجال ديگري را مي طلبد.



پاورقي

[1] تهذيب، ج 7، ص 394، ح 2.

[2] کافي، ج 5، ص 337، ح 2.