بازگشت

مصحف فاطمه




در روايات بسيار از امامان (ع) آمده که مصحف فاطمه (س) در نزد امامان معصوم (ع) است:

از جمله در کتاب بصائر الدّرجات نقل شده که امام صادق (ع) فرمود: «فاطمه (س) مصحفي را بيادگار گذاشت، آن مصحف، قرآن نيست، ولي سخني از سخن خدا است که خدا بر فاطمه (س) نازل کرده، رسول خدا (ص) آن را املاء نموده و به خطّ علي (ع) است».

ابوبصير مي گويد، به حضرت امام صادق (ع) رسيدم و عرض کردم: قربانت گردم، از شما سؤالي دارم، آيا در اينجا کسي (نامحرمي) هست که سخن مرا بشنود؟


امام صادق (ع) پرده اي را که در ميان آنجا و اطاق ديگر بود، بالا زد و در آنجا سرکشيد، سپس فرمود: اي ابامحمّد! هر چه مي خواهي بپرس.

عرض کردم قربانت گردم، شيعيان حديث مي کنند که پيغمبر (ص) به علي (ع) بابي از علم آموخت که از هر باب آن هزار باب گشوده مي شد.

عرض کردم به خدا که علم کامل و حقيقي اين است.

امام صادق (ع) ساعتي تأمّل کرد و سپس فرمود: آن علم است، ولي علم کامل نيست، آنگاه فرمود: اي ابامحمّد! همانا «جامعه» نزد ما است، امّا مردم چه مي دانند «جامعه» چيست؟

در پاسخ فرمود: «طوماري است به طول هفتاد ذراع رسول خدا (ص) با املاء زباني آن حضرت و دستخط علي (ع)، تمام حلال و حرام و همه ي نيازهاي ديني مردم، حتّي جريمه ي خراش، در آن موجود است، سپس با دست به بدن من زد و فرمود: اي ابامحمّد! به من اجازه مي دهي؟ عرض کردم: من از شما هستم، هر چه خواهي انجام بده، آنگاه با دست مبارک مرا نشگون گرفت و فرمود: حتي جريمه نشگون در «جامعه» هست، اين را فرمود در حالي که خشمگين به نظر مي رسيد.

من عرض کردم: به خدا که علم کامل اين است.

فرمود: «اين علم است ولي باز هم کامل نيست» و پس از ساعتي سکوت فرمود: همانا «جَفْر» در نزد ما است، مردم چه مي دانند «جَفْر» چيست؟

پرسيدم: جَفْر چيست؟

فرمود: مخزني است از چرم که علم پيامبران و اوصياء و دانشمندان گذشته ي بني اسرائيل، در آن وجود دارد.

عرض کردم: همانا علم کامل اين است: فرمود: اين علم است ولي علم کامل نيست، و باز پس از ساعتي سکوت فرمود:

وَ اِنَّ عِنْدَنا لَمُصْحَف فاطِمَة عليهاالسَّلام

: «همانا مصحف فاطمه (س) در نزد ما است» مردم چه مي دانند که مصحف فاطمه (س) چيست؟!»

پرسيدم: مصحف فاطمه (س) چيست؟

فرمود: مصحفي است سه برابر قرآني که در دست شما است، به خدا حتّي يک


حرف قرآن شما هم در آن نيست. [1] .

عرض کردم: علم کامل اين است، فرمود: اين هم علم است ولي علم کامل نيست، و پس از ساعتي سکوت فرمود: «علم گذشته و آينده تا روز قيامت نزد ما است».

عرض کردم: به خدا علم کامل همين است.

فرمود: اين هم علم است ولي علم کامل نيست.

پرسيدم: پس علم کامل چيست؟

فرمود: علمي است که در هر شب و هر روز، راجع به موضوعي پس از موضوع ديگر، و چيزي پس از چيز ديگر، تا روز قيامت پديد مي آيد. [2] .


پاورقي

[1] يعني مطالب ظاهري که از ظاهر قرآن مي فهميم در آن نيست، بلکه از نظر معاني و تأويلات قرآن که ما را مي فهميم، شرحي بر قرآن است (شرح بيشتر در کتاب اعيان الشيعه ط ارشاد ج 1 ص 97) مترجم.

[2] اصول کافي ج 1 ص 239.