بازگشت

مطالعه و فهم تاريخ يك ضرورت است




اگر ما بخواهيم به درون اين بحث که مانند دريايي متلاطم است داخل شويم، لازم است که براي اينکار به ژرفاي تاريخ نفوذ کرده، آن را شکافته و نسبت به جريان حوادث آن آگاهي يابيم...

اما در اين ميان گروههايي وجود دارند که ضمن ادعاي تقوا و ورع، پرسش هاي شبهه گونه اي را طرح مي کنند تا بدين وسيله جلوي شناخت حقيقت از طريق مطالعه ي تاريخ را گرفته، آن را توجيه نمايند! از قبيل... چرا درباره ي چيزي مطالعه کنيم که تعلق به گذشته دارد، و يا اينکه فايده عنوان نمودن موضوعات زمان گذشته در چه مي باشد؟

آيا بررسي اختلاف علي عليه السلام با ابوبکر درباره ي خلافت، چه جايگاهي نزد ما مي تواند داشته باشد؟! و پرسش هايي از اين قبيل که انسان را به يکي از اين دو تصور مي رساند: که يا گوينده ي اين پرسشها داراي انحراف فکري است، و يا داراي عقب ماندگي و جهلي است که او را احاطه نموده است... لاجرم براي اينکه پرده هاي ضخيم شبهات از برابر ديدگان برخي از افراد برداشته شود، در مورد دو موضوع بحث خواهم کرد: نخست، تاريخ در قرآن را مورد بررسي قرار خواهم داد، و در مرتبه ي بعد، تأثير تاريخ بر حال و آينده ي خود را به عنوان امت اسلامي، که رسالت بناي تمدني در ستيز با تمدن مادي مسلط را به عهده دارد، بررسي خواهم نمود.